Köszöntjük Mátyás nevű látogatóinkat!
 
<< 2018 Március >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network


II. Rákóczi Emlékmenet és Ünnepség
a Rákóczi Szabadságharc első győzelmes ütközetének emlékére

2010. július 17-18.

Hidvégi-Üstös Pál a Tisza Nagykövete, Tisza úszó, futó környezetvédelmi programjainak célja a fenntartható és élő Tiszavölgy fejlesztése, népszerűsítése, a regionális összefogás segítése az 5 tiszai országban. 2010 júliusában, egy – reményei szerint - évente megrendezésre kerülő, II. Rákóczi Ferenc nevével fémjelzett, katonai és hagyományőrző emlékmenet alapjait szeretné lerakni. Szombaton Tiszabecsen emlékünnepségből, Vasárnap pedig Tiszújlakot, Beregszászot, Tarpát, Gulácsot, Tiszabecset is érintő kerékpáros emlékmenetből állt az idei bajtársi rendezvényt.

Hidvégi-Üstös Pál a Tisza Nagykövete 2004 óta szervez kalandversenyeket, valamint visz véghez világra szóló egyéni programokat (Tisza végigúszására 852 km, Tisza futás forrástól torkolatig 1006 km-en, Tisza körbefutására 2100 km, Együtt az Élő Tiszáért! környezetvédelmi projekt), melyeknek mindig kiemelt területe a Felső Tisza vidék, az ukrán- magyar határtérség.
„Nagy örömömre szolgált, hogy az előző évekhez hasonlóan, 2009-ben is magyar, ukrán, szlovák, és szerb részről egyaránt támogatták az Együtt az Élő Tiszáért! programot. Célom, hogy akcióimmal a Tisza menti népek összefogását segítsem, hiszen a folyó összeköt bennünket. Határon átnyúló rendezvények szervezésével szeretnék hozzájárulni, hogy minél több látogatót hozzak a Tiszavölgybe, ezzel a helyiek boldogulását is segítsem.” – foglalata össze a Tisza Nagykövete misszióját.
2010 júliusában, egy későbbiekben évente megrendezésre kerülő katonai és hagyományőrző rendezvény alapjait szeretné lerakni Hídvégi. Ehhez egy határainkon túl is elismert katonát és államférfit keresett névadóul, II. Rákóczi Ferencet. Rákóczi kiemelkedő volt abban, hogy megvalósította a népek összefogását, egy emberként álltak zászlaja alá magyarok, ukránok, ruszinok, románok, lengyelek, németek, székelyek, tótok.
2010-ben két napos szűk körű, bajtársi rendezvényt szervezett, melynek első napján helyreállította és megkoszorúzta a Rákóczi Szabadságharc első győztes csatájának emlékművét, a Tiszabecs település melletti „Bajnok”-on.
Hidvégi-Üstös Pál a Tisza Nagykövete, Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő – aki méltatta a kezdeményezést, mert saját maga is tapasztalta pl. Szlovéniában, hogy egy emlékmenet akár tízezer embert is vonzhat egy térségbe -, Kertész Zsolt, a Magyar Hagyományőr Világszövetség elnöke, a rendezvény védnöke , Lőrincz Gusztáv Tiszabecs polgármestere, Borbély Péter a II. Rákóczi Ferenc Körzeti Általános Iskola igazgatója, Dr Kelemen Béla Tarpa polgármestere mondtak ünnepi beszédet. A rendezvényen részt vettek a rákóczifalvai kurucok és a tarpai kurucok.
Vasárnap egy 20 fős, miután a Tiszaújlaki megemlékezéshez csatlakozva megkoszorúzták a Turul emlélművet, 92 kilométer tekerve járták végig a Tisza Nagykövet vezetésével az emlékmenet tervezett útvonalát. A csapat elhelyezte az emlékezés koszorúit Esze Tamás zászlóbontásának helyszínein Tarpán és Mezőváriban, valamint Rákóczi Szabadságharcban is fontos szerepet játszó Beregszászon.
A bajtársi rendezvényt Hidvégi-Üstös Pál kecskepörkölttel, házi kenyérrel és gyöngyösi borral, a Lőrincz Gusztáv Tiszabecs polgármestere és a Rákóczi Asszonykör töltött káposztával és helyi ételekkel támogatta. A teljes vasárnapi vacsorát a tiszabecsi református egyház állta. A jó tokaji borokat köszönhetjük Demeter Zoltánnak, Bárdos Saroltának, Zelenák Józsefnek. A rendezvény nem jöhetett volna létre a Kalandakadémia Egyesület vezetőinek, Kustár György tiszteletes úr, Borbély Péter a II. Rákóczi Ferenc Körzeti Általános iskola, előadóink és védnökünk, valamint számos tiszabecsi lakos áldozatkész munkája nélkül.

További információ: Szűcs Julianna 20/9548-042


Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english ukran szerb