Köszöntjük Mátyás nevű látogatóinkat!
 
<< 2018 Február >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network


Rákóczi Bajnokai a Lajta fennsíkon meneteltek

Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza Nagykövete a Tiszavölgy fenntarthatósága mellett a hagyományok őrzését is kiemelten fontosnak tartja. 2010 Júliusában aktív szerepet vállalt Rákóczi első győztes csatájának helyszínén, a „Bajnok”-nak nevezett területen az emlékhely helyreállításában, valamint, azon dolgozik, hogy a népek összefogását megvalósító II. Rákóczi Ferencnek egy határon átnyúló rendezvénnyel állítson emléket az ausztriai Marcus Aurelius Menet mintájára. Szeptember 3-án Hídvégi vezetésével többen, a Felső-Tisza vidékéről is átélhették, hogyan meneteltek egykor a római légiók a Lajta fennsíkon, és sikeresen teljesítették a 40 kilométeres napi távot.

Katonás programban volt része az ukrán határ mellől érkezett kis csapatnak: Károlyi Béla rendőr őrnagy, a Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség vezetője, munkatársa Szabó Zsolt rendőr törzszászlós, Borbély Péter a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Körzeti Általános Iskola igazgatója, Borbély Balázs Nyíregyházáról, valamint Nagy Zoltán és Szabó László Tiszabecsről. A több száz kilométer levezetése után Komáromban, a Monostori Erőd meglátogatásával indult és Mosonmagyaróváron, az Óvár Panzióban a szállás elfoglalásával zárult a nap. A feleségek, valamint a Kalandakadémia Egyesület elnöke Szűcs Julianna és vezetője Pál Zita látták el a szervezési, logisztikai feladatokat. Kellett az energia mivel a menet napja már ötkor indult, hogy időben érkezzenek Hidvégi-Üstös Pál vezetésével a nevezés és a rajt helyszínére Bruckneudorfba, a Benedek Laktanyába.
A nemzetközi résztvevői mezőnyt németül, magyarul, szlovákul, olaszul is köszöntötték a szervezők, majd 8 órakor el is dördült a rajtpisztoly. 10 óra állt a menetoszlop rendelkezésére a 40 kilométeres táv legyőzésére. A katonai és rendőr alakulatok, csapatzászlóval az élen teljes menetfelszerelésben meneteltek, ami sokszor 10-20 kilogrammos hátizsákot is jelentett. A Gödöllői dombságra emlékeztető, dimbes-dombos tájon, ősgyepes területeken és erdősávokon keresztül vezetett az útvonal. Az első 14,5 kilométeres távot minden nehézség nélkül gyűrte le a csapat, csak Szabó Zsolt igazította többször is az edzőcipőjét vízhólyagoktól tartva, megbánta, hogy Károlyi Bélához hasonlóan ő miért nem a jól bevált bakancsát koptatja az ukrán határ után az osztrák fennsíkon is. Az első ellenőrzőponton leves, sütemény, csokoládé, gyümölcs, üdítő és katonaorvosok várták a menetelőket. Kezelésbe is vették Zsolt sarkát, aki hála a szakszerű ellátásnak, már minden nehézség nélkül vette később az akadályokat és gyűrte a kilométereket.
A második etapban 13,5 kilométert kellett teljesíteni, mielőtt újra szusszanhattak a frissítőállomáson. A lábak már bemelegedtek, így számos egységet beelőzve sikerült letudni a közel 30 kilométert, annak ellenére, hogy elég sok volt az emelkedő és Szabó Lászlónak sikerült is kiüríteni az energia készleteit. Hidvégi-Üstös Pál rutinos sportolóként és kalandverseny szervezőként már ismerte a tüneteket így azonnal etette, itatta Lászlót. A 30 kilométer megviseli már a harcedzett lábat is. Pál 40 perc pihenőt engedélyezett és Borbély Péter, valamint Károlyi Béla térdét is kezelték Traum Gel-lel a szanitécek, de rácsaptak a tubusra a többiek is és jutott belőle a megfáradt vádlikra, combokra. A lelkesedés a nap végére már lankadni kezdett, fél háromkor futott neki a csapat az utolsó 12,5 kilométernek. A térdek recsegtek, a lábak már csak rutinból vitték az embert – csak Nagy Zoli érezte úgy, hogy meg se kottyant neki a táv és még bevállalt volna egy további negyvenest -, a hamarosan feltáruló Fertő Tó csodálatos látványa sem enyhítette a fájdalmakat, de egyben biztosak voltak, hogy most már nem adják fel. 5 órakor, a szintidő előtt 1 órával menetelt be a magyar különítmény a célba, vízhólyagokkal, de élményekkel és a kiváló teljesítmény felemelő érzésével. Megcsináltuk! „2011-ben reméljük, hogy már Rákóczi nyomában is menetelhetünk katonákkal, hagyományőrzőkkel együtt Magyarországon és Ukrajnában.”- fűzi hozzá a beszámolóhoz Hidvégi-Üstös Pál.


Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english ukran szerb