Köszöntjük Gertrúd nevű látogatóinkat!
 
<< 2018 Február >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network


Hidvégi-Üstös Pál Algériában kezdte meg a felkészülést a Grand Szahara programra

2009 őszén startolva Hidvégi-Üstös Pál a világon elsőként küzdi keresztül magát a Grand Szaharán, tehát az igazi homoksivatagon. Több mint 10ezer kilométernyi sivatagra és 7 hónapos távollétre számít. Mivel az útvonal a világ egyik biztonsági szempontból legrizikósabb területén halad át a szervezés már 2 éve folyik. Pali szűk egy évvel a start előtt már szokja a sivatagi terepet és azért döntött a nyugat-szaharai tréning mellett, mert igy a biztonságát garantáló szervezetekkel is meg már jó előre személyesen is meg tudott ismerkedni.
"Igazi katonás világot találtunk a Saharawik felségterületén. Katona a 16 éves gyerek, a 70 éves öreg is, de a nők is kézbeveszik a fegyvert, ha kell."-mo Több generáció nőtt már fel távol az otthontól, de reményt, hogy egyszer visszatérnek a Marokkó által kiépített 1700 kilométer hosszú falon túlra az otthonukba. Az volt az üzenetük Pali számára, hogy ő is tartson ki ugyanúgy, ahogy ők teszik már 30 éve.
Köves, kavicsos, homokos terepen futottam, többször tomboló homokviharban. A touaregek által használt kendő ekkor elengedhetetlen. Arra is kellett vigyázni, hogy a terepjárók által kitaposott úton maradjak, mert az út két oldala teljesen el van aknásítva. Szinesre festett kövek őrzik az itt elhunytak emlékét, szivfacsaró volt látni az egyik kőre kötözött gyerekcipőt.
Gasztó górcső: Tevehúst ettünk, tevetejet ittunk (a helyiek jól megcukrozva szeretik) és persze teát minden mennyiségben. Látva a konténerből kialakított hentesüzletet, nem volt sok bizodalmunk a húshoz, de nem volt más választásunk. A húst öklömnyi darabokra vágva főzik, amig a türelmük engedi. A belsőségeket nagy becsben tartják és vagy a napon száritják kékes, lilásra vagy a tűzbedobva sütik. "A tevepörköltet legyűrtem, a tejet is megittam (fejtem is tevét), de a belsőségeket már nem vette be a gyomrom"- mondja Pali
Kulturális infó:
Számos természeti, kulturális értéket is meg tudtunk nézni. A szahara őrzi egy korábbi klimaváltozás lenyomatát. A homok előtt itt virágzó szavanna volt i.e. 8ezer és 5ezer között, zsiráfok, orrszarvúk éltek, a bővíző folyókban krokodilok nyüzsögtek a területen, és az itt élők voltak az első földművelők.
Politikai háttér: Pali Afrika utolsó gyarmati területéről startol, ahol még mindig lehet érezni a puskapor szagát a levegőben. Marokko és Algéria között máig feszült a viszony, mert a spanyolok kivonulása után a marokkói hadsereg elfoglalta a területet nagyrészben elűzve és többszázezres menekülttáborokba kényszerítve az őslakos Szaharawikat. Az őslakosok létrehozták a Polisariot, mely Nyugat Szahara függetlenségét szeretné elérni, menekülttáboraiknak Algéria ad otthont. A jelenlegi tűzszünetet az ENSZ garantálja.

Közeljövőben várható média megjelenések az algériai programról:
RTL Reggeli december 8.
RTL Fókusz december 9 vagy 10.
Vasárnapi Blikk december 14.

a további megjelenésekről folyamatos tájékoztatást adunk

Kalandakadémia Kft.
2600. Vác, Körtvélyes 20455
Tel: 20/9548-042
www.kalandakademia.hu
www.continentexpedition.com
www.hidvegi-expedition.com


Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english