Köszöntjük Gertrúd nevű látogatóinkat!
 
<< 2018 Március >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network


fa piramis oroszlan fak

Miért éppen Afrika? Mert Afrika a legek kontinense.

Ez a hely az emberi faj bölcsője, ahol már 205 millió éve él együtt ember és állat megosztozva a föld talán legszebb vidékein. Manapság azonban mind élesebb a versengés az erőforrásokért, a békés együttélés megszűnt – háborúk és betegségek sora, fajok kihalása sújtja a kontinenst. Mégis számos tanújele van a megújulásnak. Afrika az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívást testesíti meg. Hogyan teremthetünk a természettel harmóniában jobb életet?

Afrika nem egyetlen, hanem sok ezer hely. Tájai jóval változatosabbak, mint bármely más kontinens vidékei. Magasföld, közel 6000 méteres hegység, vulkánok, kanyonok, vízesések, tavak és a világ leghosszabb folyója a Nílus színezik a tájat. Lombos erdő, sivatag, szavanna, dzsungel váltják egymást. A 104 afrikai ökorégió földrajzi és éghajlati tekintetben egyedülálló, jellegzetes növény- és állatközösségek élőhelyei. Ilyen például a pozsgás növényeké Dél-Afrika és Namíbia nyugati részén, a szaharai sótűrő növényeké vagy az Itigi-Sumbu bozótvidék, és sok más egzotikus nevű terület. Ez a kontinens az otthona a világ öt legnagyobb vadállatának.

Történelmi korok élnek egymás mellett a mai napig. A törzsi rituálék, viselet az ősközösségi formák lenyomatai. Az egyiptomi és a núbiai fáraók piramisai vagy Giza, Karnak templomai az ókort idézik. Etiópia 11 kőbe vájt, keresztény ortodox temploma a középkort állítja ellenpontul Nairobi XXI. századi felhőkarcolóival.

Tudván, hogy mi forog kockán, e kontinens fokozott figyelmet érdemel. Éppúgy a veszélyek, mint Afrika számos eredménye és sikere.

(a National Geographic nyomán)

emberek vízesés sivatag teve


Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english