logo


hidvegi_logo

adventure_logo

cha_logo

old spice


Köszöntjük Gertrúd nevu látogatóinkat!

<< 2018 Március >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast
link ajanlo

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network

Nézd meg Hidvégi-Üstös Pál saját weboldalát is!

Felkészülési és felszerelési tanácsok

A kalandtúrák és -versenyek komoly felkészültséget igényelnek, de a szervezők mindig a versenyzők egészségének és testi épségének megóvását figyelembe vételével úgy állítják össze a programot, hogy az teljesíthető legyen. Életre szóló élményekkel és értékes nyereményekkel csak az lesz gazdagabb, aki komolyan veszi a versenyt, a csapatmunkát és önmagát is.
Saját tapasztalatomból tudom, – vallja Hídvégi-Üstös Pál - hogy az ilyen típusú túrákon a legnehezett feladat a csapat együtt tartása és ezután következik, a felszerelés optimalizálása. Minden más megpróbáltatás az előbbi kettő megléte esetén már könnyen legyőzhető.
Mielőtt becsomagolnál a hátizsákba, tervezd meg annak tartalmát. Ez függ attól, hogy hány napig tart a túra, milyen időszakban és milyen feladatokra kell felkészülni. Ha valami nincs nálad az értékes pontokba, időveszteségbe kerülhet, vagy meg sem tudod oldani a feladatot. Ha pedig túl sok a felesleges cucc azt a hátad és lábaid fogják nagyon hamar megérezni és víz és vérhólyagokkal jelzik, hogy meg kell szabadulni tőlük. Az élelmiszeren például sokat lehet spórolni. Nagyon a finom konzerv gulyás, de több mint fél kilójával nem a kalandtúrázó ideális élelmiszere. Ma már vannak sokkal könnyebb és táplálóbb, gyors energiát biztosító termékek, melyek egy rövid túra során szinte nélkülözhetetlenek. Ilyenek például az energiaszeletek, energiaitalok. Ügyelj a szervezet terhelése miatt megnövekedett folyadék-, vitamin-, és tápanyag szükségletre.
Minden túra és verseny előtt a felszerelést ki kell próbálni, be kell járatni. Ne a versenyen akard betörni a bakancsodat, a futócipődet. Egy többnapos verseny vagy túra során, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lábunk adja fel leghamarabb a küzdelmet. A lábbelik és a lábak a legkritikusabb pontok közé tartoznak, a mentális próbák mellett, mely főleg az egymás elviselésének nehézségét jelenti.
Készülj fel arra, hogy bármikor csuromvizes lehetsz. A szervezők ötletei végtelenek a vízi akadályok és -feladatok terén, de néha a természet is jelentősen hozzájárul ehhez egy-egy felhőszakadással. Javasoljuk, hogy a tartalékruházatot vízhatlan csomagolásba tedd.
Mindig legyen nálad napvédő krém. Kullancsok távoltartásának legegyszerűbb módja a zárt ruházat. A fertőzés veszélye akkor a legkisebb, ha 24 órán belül felfedezed a nem kívánt utast. Lefekvés előtt mindig vizsgáljátok át magatokat. A patikákban kapható kullancs-csipesz nagyon ügyes és hasznos eszköz.
A kalandtúrák egyik legfontosabb jellemzője, hogy a feladatoknak a legszebb tájak, természeti környezet biztosítja a helyszínt. Ezért a kalandtúrázók kiemelt feladata a természetvédelem. Te se hagyj magad után szemetet és csak a kijelölt tűzgyújtóhelyen rakj tüzet és annak eloltására is mindig szánj időt. Fákat késsel ne sértsd meg, óvd a védett növényeket.

Fény
Éjszakai versenyek és túrák során mindig tedd láthatóvá magad fejlámpa vagy fényvisszaverő anyag segítségével. Az esőben is égő anyagok, világító rudak (pl.magnézium) folyamatos fényt biztosítanak akár 8 órán át.

Mobiltelefon
Vészhelyzetben fontos, hogy érintkezni tudj a külvilággal, életjelt tudj adni magadról. Mobiltelefont mindig vízhatlan dobozban tartsd.

Hátizsák
Tartalmát csomagold vízhatlan zacskókba, zsákokba. A ruházat összehajtogatva kevesebb helyet foglal el. Nagyon fontos a súly elosztása a hevederek megfelelő beállításának segítségével.

Higiénia
Ügyelj a felszerelés, ruházat megfelelő időközönkénti szellőztetésére. A lábkörmöket mindig vágd rövidre. A víz és vérhólyagokat ki kell tisztítani és fertőtleníteni majd leragasztva pihentetni. Égető érzés esetén a lábad hintőporozd be, és mindig húzz tiszta zoknit. A patikákban kapható vízhólyag tapasz jó segítséget nyújt.

Bakancs
Mindig ápold a megfelelő krémmel, bőrpuhítóval. A fűzőket kösd szorosra. Természetesen ezt is fontos szellőztetni. Ha vizes, a tűz közelében száríthatod. Éjszakára mindig tedd a sátorba, vagy vízhatlanná csomagolva tárold reggelig.

Rossz idő
Villámlás esetén hegy tetejére, magasfeszültség közelébe vagy nyílt terepen álló magányos fák alá ne álljunk. Jégeső ellen sátorlappal vagy viharkabáttal védekezhetünk.

Táborozás
A pihenés nagyon fontos. Jól válaszd ki a helyét. Száraz és egyenes legyen. Az enyhe lejtő jó, mert eső esetén kifolyik alólad a víz. A völgy hideg, párás és nedves. A barlang csepeghet. A hegygerinc huzatos. A sátorhelyet tisztítsd meg a kövektől és a gallyaktól. A hátizsákot és a lámpát kézzel könnyen elérhető helyre tedd.

Tájékozódás
Térkép, iránytű, tájoló vagy GPS legyen nálad, ha túrázni indulsz. Ha mégsincs, folyamatosan figyeld a menetirányt és a terepet. Ha eltévedsz a csapat tagjai csillag-szerűen fussanak 4 irányba és a kiindulási pontba visszatérve el tudjátok dönteni merre tovább. A másik lehetőség, hogy mindig menjetek azonos irányba, míg nem találtok egy meghatározó pontot.szponzorok


Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english