logo


hidvegi_logo

adventure_logo

cha_logo

old spice


Köszöntjük Gertrúd nevu látogatóinkat!

<< 2018 Március >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast
link ajanlo

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network

Nézd meg Hidvégi-Üstös Pál saját weboldalát is!

Kisérők naplója:

2006. szeptember 27., csütörtök krónikája

 

 

Újdonsült barátomhoz, Hídvégi-Üstös Pálhoz busszal utaztam fel Szegedről Tiszaugra, hogy elkísérjem a Tiszán való végigúszás mai adagján.

Mikor először hallottam róla, csak annyit tudtam, hogy napi 20-25 km-t úszik egy srác a Tiszán, őt kell kísérni. Miután közel 2 évtizeden át kenuztam, 1991-től pedig triatlon és quadriathlon (5km úszás-20km kajak-100km bringa-21km futás) sportágakban versenyzek (igaz az elmúlt 3 évben csak hobbi szinten, mert mozgássérülteket edzek a Magyar Paralilmpiai Bizottság vezetőedzőjeként, s az athéni paralimpiai játékokon elért bronzérmet szeretnénk fényesebbre csiszolni Pekingben), azt gondoltam – „Na bumm! Nagy cucc! 20-25km-t úszni egy nap! Végül is a Tisza szinte ennyit folyik.”

Amit nem tudtam, hogy Palkó a Tiszát végig ússza, s ezt az adagot minden nap, több mint egy hónapon átteljesíti. Amibe nem gondoltam bele, hogy milyen hideg a víz, s hogy a Tisza nem mindenhol olyan barátságos, mint Szegeden és környékén.

Aztán, mikor ma reggel szembesültem ezzel, azonnal felmértem, hogy Palkó valóságos HŐS.

Atya, Palkó apósa (ő kérte, hogy így hívjam) azonnal, mint családtagot invitált reggelihez. Borjúmáj pörköltet ettünk – Palkónak minden energiára szüksége van, hogy a 10°C-os vízben a hőmérsékletét fenntartsa. Amíg falatoztunk, Palkó a szokásos reggeli telefonokat intézte; kapcsolat a médiákkal, a családdal, a háttérszervező barátokkal. S láttam, hogy meditál. Máskülönben kétlem, hogy rá tudta volna venni magát arra, hogy belebújjon a két neoprén ruhába (még ez a 8mm-es vastagság is kevés ilyen hideg vízben 10-12 órán keresztül), ami ráadásul éjjel meg sem tud száradni.

Lassan összeszedtünk mindent, s a motorcsónakkal lehajóztunk addig, ahol előző nap befejezte missziójának aznapi adagját. Közben befalt még néhány energiaszeletet, s izotóniás folyadékkal leöblítette. 11 óra előtt nem sokkal lassan vízbe ereszkedett a 265-ös km táblánál, s kezdetét vette a szentőrület csütörtöki „miséje”. Palkó úszni kezdett, én elindítottam a GPS-t, hogy legyen egy távolságmérő kontroll, ha nem minden KM táblát találnánk meg. A motorcsónakkal követtem, hol 2m, hol 20m távolból. Nem csak a Tisza kanyargott, de Palkó is folyamatosan kereste a legjobb áramlatot. A motor állandóan zakatolt – a ki-bekapcsolás többet ártott volna neki. Hol sebességbe tettem, hol üresbe, ilyenkor persze kormányozhatatlan volt az egyébként nagyon profi gumi, mentőhajó. Így én is állandóan kóvályogtam, de megtaláltuk a megfelelő ritmust. Kanyarok, hosszú egyenesek végeláthatatlan sora követte egymást. Délután 2 óra táján, jó 12 km-re az indulástól, megálltunk ebédelni. A két konzerv bab és sólet, amit egy kis turista gázfőzőn melegítettünk fel, nekem fejedelminek hatott, képzelem Palkónak inkább életmentőként. Hihetetlen elszántság, s talán a székely makacsság (jó értelemben véve), és a küldetésébe vetett hite, ami visszakényszerítette Palkót a vízbe, hogy folytassa jéghideg és nagyon nedves útját.

Km-t km után hagyott maga mögött. Átmentünk a csongrádi pontonhíd alatt, elértük a csongrádi strandot (ma ott éjszakázik Atyával – 245-ös km tábla), pontosan 20km-re az indulástól. Csak nem képzeled, hogy megálltunk. Délután 5-kor a nap még magasan jár ahhoz, hogy befejezze az úszást, s legalább ennyivel előbbre van a holnaphoz képest.

Miután magunk mögött hagytuk a csongrádi vasúti és közúti hadat is, a 239-es km táblánál álltunk meg. Ilyenkor már nincsenek gyors mozdulatok, még akkor sem, ha erős, metsző szél fúj. Palkó kibújt „kétéltűember” ruhájából, szárazat vett, s már sötétben indultunk vissza hogy a 6 km-re lévő táborhelyre visszamotorozzunk.

Láttam a kimerültséget Palkó arcán, s azon tanakodtam, honnan fog holnap erőt meríteni csupán arra, hogy belebújjon a neoprénbe. És a családjára, akik otthon hiányolják, s tudják, Palkó mit tesz, de nem tudom, vajon innen belülről volt-e lehetőségük megérezni a próba nagyságát és mélységét. Mindenesetre Ők legalább olyan részesei Palkó sikerének, mint Palkó maga.

Megérkeztünk a csongrádi strandra. Lehorgonyoztuk a motorcsónakot, felmentünk a partra. Atya abból a lendületből, egy rövid búcsúzkodás után kivitt a buszállomásra. Végül autóstoppal jöttem haza, Szegedre, így sokkal gyorsabb volt.

Büszke vagyok, hogy picit részese lehettem ennek a küldetésnek, mert azontúl, hogy nagyszerű célt szolgál, egy igaz magyarral köthettem barátságot.

 

 

Szeged, 2006. szeptember 27.

 

 

                                                                                                                                                                                                     Rétfalvi RóbertMentsük meg a Tiszát, mert csak egy van belőle!


Évtizedek óta rendszeresen eljárok a Tiszához, mert ezt a folyót nem lehet nem szeretni. Nagyon sokan vagyunk, akik ismerik ezt az érzést. Sajnos évről évre szembesülnünk kell azzal, hogy bizony egyes emberek nagyfokú hanyagságainak sorozatai miatt pusztul a mi Tiszánk. Most még talán nem késő, hogy megmentsük, de ha már elpusztul lehetetlen újraéleszteni. Tegyünk érte!

Egy remek ember ennek az első lépését már megtette. Rávilágított erre a nagyfokú problémára. Hídvégi-Üstös Pál saját elhatározásából vállalta, hogy 850 km-t tesz meg a Tiszán úszva, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy fogjunk össze, ne hagyjuk a természetet, a Tiszát. Nemcsak elhatározta, de meg is tette. Felejthetetlen emlék számomra, és egyik legjobb barátom, Mártha Tibor számára, hogy ezen a végtelennek tűnő hosszú távon, közel 30 km-en keresztül, mi lehettünk a vasember kísérői.

Itt is szeretném megköszönni Hídvégi Úrnak, és éjjel-nappali kísérőjének, apósának, hogy ott lehettünk. Jó érzéssel tölt el az a tudat, hogy egy icipicit közvetlenül részese lehettem ennek a csodálatosan szép cselekedetnek. Ezt tőlem már nem veheti el soha senki. Mint ahogyan a vasembertől sem azt a 850 km-t. Örülök, hogy megismerhettem egy olyan embert, aki reggel beleveti magát a Tiszába, és sötétedésig úszik. Úszás közben elfogyaszt néhány falatot, iszik néhány korty vizet, és ez így megy hetekig. Az éjszakákat a parton sátorban tölti, és ha fölkelt a nap indul tovább. Megfogalmazhatatlan akaraterőt igényel egy ilyen vállalkozás, és ez a vasemberben megvan! Egy gyönyörű cél érdekében tette mindezt, ami fölött nem szabad csak úgy elsiklani. Azt szeretné ha gyermekei, unokái, dédunokái is láthatnák a természetet, a Tisza szépségét. Fogjunk össze mindannyian és tegyünk érte!

Ha csak bámuljuk az égő házat, az porrá fog égni. Ha elkezdjük oltani, megmenthetjük. A természet, a Tisza esetében ettől jóval többről van szó. Egy porrá égett ház helyére még újat építhetünk, hiszen építőanyag minden tüzéptelepen kapható, de egészséges Tiszát és szép természetet nem kínálnak eladásra sehol.


Tegyünk érte, amíg nem késő!

U.i.:Gratulálok Hídvégi Úrnak az eddig elért eredményeihez és sok sikert kívánok a jövőjéhez.

Tiszetelettel: Farkas János


Nyíregyháza, 2006. október 31.

 

2006. szeptember 29. 

A szegedi Vízimentő Szakszolgálat tagjai vállalták, hogy Hídvégi-Üstös Palit végigkísérik a Tisza Csongrád megyei szakaszán.

Gondoltam, hogy ez az ember egy őrült. Én is szoktam hülyeséget mondani, hogy hidat terveztem a Tiszára HOSSZÁRA, de, hogy valaki ez alatt a híd alatt akarjon úszni, arra legmerészebb álmomban sem gondoltam!

 

Mint a vízen élő és a Tiszát 50 éve szerető, tisztelő, és használó ember szívesen vállaltam részt a kísérői szerepben. Csak annyit tudtam, hogy egy „agyament” őrült a folyót hosszára akarja átúszni. Előre is kezdtem ezért az ötletért tisztelni. Seller Andrással a szakszolgálat elnökével utaztunk Mindszentre a következő etap kezdő helyszínére. Egy idősebb úriember (Szűcs Imre) és egy fiatalabb (Hídvégi-Üstös Pál)fogadott a strandon minket. Az idő szép naposnak ígérkezett annak ellenére, hogy még eléggé friss volt a levegő. A kölcsönös bemutatkozás után csendesen figyeltem a készülődést. A part üres volt, rajtunk kívül senki. A hajót mint az elkövetkező időszakom helyszínét szemügyre vettem, hajós ember lévén felmértem kb mire is futja „erejéből, tehetségéből”. Egyszóval jó volt. A szemlém végére csendesen befejeződött a pakolás, az éjszakázás nyomainak eltüntetése, magyarul a sátorbontás. Amikor Pali nekilátott a még vizes neoprén ruha felvételéhez borzongás fogott el, gondolva arra, hogy mi lenne, ha nekem kéne felvenni. Az csak később jutott eszembe, hogy Ő minden nap közel egy hónapja reggelente ezt teszi. Szóval már ez sem tetszett. Végkövetkeztetés: Ez az ember egy tényleg egy „őrült”!!!.

 

Ezekkel a gondolatokkal kb 11 óra körül indultunk a mindszenti strandtól (215 fkm). Én fejest ugrottam az ismeretlenbe, fogalmam sem volt, hogy mit is kéne csinálnom, azon kívül, hogy vigyázok Palira. Rövid időn belül kiderült, hogy egy médiasztárral van dolgom. A mobilja az indulást követően 5 percenként szólt. Hol időpontot egyeztetett, hol élő riportot adott. És ez így ment az első órában. A megteendő táv az algyői strandig (189 fkm) 26 km. A telefonokból arra kezdtem következtetni, hogy talán több váltás ruhát és kaját is kellett volna hozni magammal, mert ez egy napba nem fog beleférni. Végül mégiscsak több lett az úszás mint a telefon.

 

Az idő nekem szép meleg napsütötte, Palinak 19 fokos nyirkos. Tudtam, hogy ez egy nem mindennapi vállalkozás, ezért ahogy csak tudtam segítettem. A Tisza Csongrád megyei szakasza lapos elterülő kis esésű ezért nagy rohanásra nem kell számítani. Úszás szempontjából a sebessége nem volt valami kedvező, mert épp álló-apadó időszak volt, és már majdnem néhol elérte az 1 km/óra sebességet. Pali látta is, hogy itt a távolsággal jobban meg kell küzdenie, mint a felső gyorsabb szakaszokon. A 196 fkm körül egy 15 perces ebédidő -pacalpörkölt konzerv - volt a megengedett pihenőidő egy kis energiapótló itallal egybekötve. Ahol tudtam, ott segítettem, hogy hol kell kihagyni a visszaforgókat, hol lehet kicsit a kanyar ívét levágni. Természetesen folyamatosan tájékoztattam a következő kanyar, egyenes tulajdonságairól, az előttünk levő távolságról. Ez a tájékoztatás és bíztatás, hogy még mennyi van hátra és, hogy már látszik a kikötő, látszólag jól is esett Palinak. A nap végén már erősen láttam rajta a fáradság jeleit. Nem is csodáltam, hisz a 25 km majdnem állóvízben a mögötte levő napokat tekintve nem mindennapi teljesítmény. Algyő előtt találkoztunk egy kajakos fiatalemberrel, aki tudott Pali érkezéséről és ahogy meglátott bennünket rögtön odajött, gratulált ehhez a nem mindennapi teljesítményhez és beszélgettünk kicsit. Nem tudtam eldönteni, hogy Palinak mi volna jobb beszélgetve pihenni egy kicsit, vagy inkább úszni tovább, hogy minél hamarabb megérkezzen.

Aztán mégis csak elérkezett a partraszállás ideje. Palit a mindenhova kísérő és kiszolgáló apósa Szűcs Imre fogadta a parton. Vetkőzés, szárazruha az esti szürkületben. Micsoda kényeztetése a testnek. Megérkezett Seller András is és én azzal vettem Palitól búcsút, hogy másnap találkozunk, mert megyek pecázni hajóval.

 

Ez volt egy nekem átlagosnak nem nevezhető nap. Megismertem egy olyan EMBERT, aki valamit akar csinálni az általam szeretett folyó a „Tisza Anyácska” érdekében. Felhívni a figyelmet, hogy vigyázzunk rá erre a csodálatos hol szelíd, hol vad folyóra, hogy a gyermekeink és a késői utódok is ugyanúgy rá tudjanak csodálkozni a természet e szépségére.

 

2006. szeptember 30.

 

A pecából nem lett semmi. Nem úgy alakultak a dolgok. Tudtam, hogy Pali Algyőről kb 15 óra körül érkezeik Szegedre a Vízisport Telepre, ezért úgy gondoltam, hogy Pali a saját úszóházunkon ki tudja magát kellően pihenni, amihez minden a rendelkezésére áll. A feleségem szerint egy halászé is biztosan jól fog esni a napi konzervek után. Pali és az „Atya” (alias Szűcs Imre ) elfogadva a meghívást a kötelező TV nyilatkozat és egy meleg fürdő után átjöttek az úszóházra. Ezzel kezdetét vette egy igaz barátság. A halászlé mellett kezdődött az valódi ismeretség. Jót beszélgettünk. Sajnos az Atyának vissza kellett mennie Pestre. Mi Palival később a buszpályaudvarra mentünk, a busszal küldött csomagért. Még egy kis duma és hagytam pihenni a másnapi újrakezdéshez.

 

2006. október 1.

 

Reggel lementem az úszóházra Palihoz. Már felébredt és pakolászott. Szépen mindent a maga helyére. A mai nap egy mérföldkő lesz 14 km és átlépi a magyar – szerb határt. Az új kísérő Dezső Sándor is megérkezett. A továbbiak megbeszélése, majd irány a hajóállomás. Itt történik az országból való kiléptetés. A hatóságok már ott voltak. Külső szemlélőként megállapíthattam a maximális segítőkészségüket. Megérkezett a Duna TV is. Pali öltözik és csusszanás a vízbe. A szakszolgálat hajóján a Duna TV stábjával rövid kíséret, még egy riport most már a vízből és indulás dél felé. Hátralevő táv 174 km. Az Árvízi Emlékműnél búcsú Palitól további kitartást és boldog megérkezést kívánva.

 

Utóirat

 

Azóta természetesen telefonon többször beszéltünk egymással. Úgy érzem egy fantasztikus kitartású, állóképességű rendkívüli embert ismertem meg Hídvégi-Üstös Pálban. Maga az, hogy egy ilyen embert megismerhettem egy különleges alkalom volt számomra. Sokszor mondtam is, hogy ez az ember egy „agyament”, de a kitartását, egy cél mindenáron való elérését őszintén tisztelem és becsülöm benne. Sajnos tudom, hogy az úszás után ugyanannyi műanyag palack fog a folyón úszni, de talán valaki felfigyelt rá és eggyel kevesebb lesz. Akkor már nem volt hiába. Ha mi is teszünk ha nem is úszva a folyóért talán ez a figyelemfelkeltés nem volt hiába.

 

Köszönöm a Tisza nevében is Pali.

 

 

Pap András

 

 Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english