logo


hidvegi_logo

adventure_logo

cha_logo

old spice


Köszöntjük Gertrúd nevu látogatóinkat!

<< 2018 Március >>
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast
link ajanlo

Created by Zoli
Graphics by Bitbox
Hosted by FF Network

Nézd meg Hidvégi-Üstös Pál saját weboldalát is!

Sajtóanyag

 

Együtt a környezetünkért, együtt a Tiszáért

Hídvégi-Üstös Pál úszás világrekordja a Tiszán

33 nap, 851,84 km, 255 óra

 

Szeptember 5-én szállt vízre Hídvégi-Üstös Pál az ukrajnai Bustynában azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet környezetünk védelmére, szépségeire és arra, hogy a ciánszennyezés után a Tisza újra élő folyó, ne hagyjuk, hogy egy hasonló katasztrófa újra megtörténjen. A világon elsőként hódította meg a szeszélyes folyót és ezzel egyben rekordot is állított fel. Október 8-án vasárnak, 851,84 kilométer leúszása után nyomhatott csókot a 0 folyamkilométer táblára az RTL Klub Fókusz kamerái előtt.

 

Millió kanyar, forgó, örvény, beláthatatlan hosszú egyenes szakasz, van ahol csupa hab, van ahol szappan- vagy éppen maláta ízű, de azért sokszor kristálytiszta, az elején sebes vadvíz, de 300 kilométeren keresztül szinte áll a Dunánál, pedig visszafelé visz – így jellemzi röviden Hídvégi-Üstös Pál, sportoló, túlélési és navigációs specialista, a Dunakanyar Kaland

Akadémia szakmai igazgatója a legmagyarabb folyót. Néha bizony nehéz volt, hogy ne adjam fel. Amikor gennyesen kisebzett a vállam a neoprén ruhától és három napig csak egy kézzel tudtam úszni, vagy Zenta után a tengeri hullámzásban, esőben, ködben, bizony többször jutott eszembe, hogy jobb lenne otthon. De azért más is eszembe villant: a pálinkás fogadtatás végig Kárpátalján, Magyarországon és a Vajdaságban (ennyi pálinkát életemben nem ittam), a sok segítőkész, jószándékú, tiszai ember, Papp Andrásék halászleve, Szép Juditék önzetlen segítsége, a gyerekek csillogó szeme Zentán, és a jacht armada ami a fogadásomra érkezett. Meg persze az sem elhanyagolható, hogy Szabó Karcsi, a Tisza Túra ukrajnai elnöke 3 láda pezsgőben fogadott rám, hogy végigcsinálom. Szóval nem volt visszaút.

 

Titelen, a szerbiai kisvárosban, a miután visszaérkeztem a 0 kilométerkőtől újabb megható fogadásban volt részem ahol egyben vissza is igazolták a bennem már régóta motoszkáló gondolatot. A Tisza ügyének az úszással nem lehet vége! Fel kell élesztenünk a folyót és ez csak a három tiszai ország, Ukrajna, Magyarország és Szerbia összefogásával lehet. Úgy talán senki nem ismeri a folyót és az ott élő embereket, mint ahogy én és most már tudom, hogy ők erre képesek. Már el is kezdtünk dolgozni azon, hogy egy országhatárokon átívelő szabadidős programot hozzunk össze, melynek célja nemcsak az érdeklődést felkelteni a Tisza iránt, de egyben meg is tisztítani a folyót, a szeméttől és mindenféle szennyezéstől.

 

Felszerelés, ruházat: Neoprén ruházat, úszótalp. Az úszás során, Gumotex  vízhatlan zsákokba csomagoltuk a nap során szükséges élelmiszert (napi 3-4 Power Bar energiaszelet, energiaital, Chiquita banán, konzerv)és a száraz ruházatot. Kisérőm a Gumotex UZC mentőcsónakban melegítette meg az ebédet, amit a csónak szélére kiülve fogyasztott az úszó. Az M81 Benq Siemens telefont Hídvégi-Üstös Pál folyamatosan maga után húzta egy vízhatlan tokban, amíg a füle be nem gyulladt és nem kezdett füldugót használni, ezutána  telefon a kísérőhöz került. A haladást, a beépített GPS-sel rendelkező, állandóan a karján lévő Casio ProTrek órával regisztrálta.  A napsütés ellen Smith Optics napszemüveg nyújtott védelmet. Ha sötétben kell úszni a szükséges különösen nagy fényerőt az Energizer, Hardcase Spotlight Rechargeable, szivargyújtóról is tölthető lámpája és fejlámpái biztosítják. A Tisza ügyét a Volkswagen, a Salomon, a Maxballoon, a Verőce Hajócentrum, az RP Outdoor, a Corratec és a Gerber tartja még fontosnak.    

 

És akik nélkül nem tudtam megtenni ezt a hosszú utat, nagyon köszönöm a segítséget kísérőimnek mindenekelőtt Szomolányi Ervinnek, apósomnak Szűcs Imrének, Dezső Sándornak, Veres Pistának, Szabó Karcsinak Ukrajnában, a Szegedi Vízimentő Szakszolgálatnak, a Vízek Őreinek, a Katasztrófa Elhárítási Csoportnak, Nyíregyházáról Farkas Jánosnak és Márta Tibornak és szerbiai barátainknak Szép Juditnak, Takács Gyurinak, Kelemen Szofiának és Ferinek és végül, de nem utolsó sorban a fantasztikus szervező Kerekes Gézának.

És köszönöm a Tiszai Vízirendészet gondoskodását, a Határőrségnek a gyors ügykezelést, az Önkormányzatoknak, a Pál Zitának és az iskola-igazgató úrnak Tiszabecsen, Zemplénagárdi kompot üzemeltető Kocsis Gyurinak, Tiszamogyoróson Katkóéknak a kellemes fogadtatást, valamint Ukrajnában Magyaroszágon és Szerbiában is a tapsokat, a biztatást, a jókívánságokat és imákat.

És köszönjük a médiának, hogy a Tisza ügye mellé állt, reméljük sokan kedvet kapnak és felkeresik a szőke hölgyet: RTL Klub Fókusz, Reggeli, RTL Hiradó, Duna TV, m1 Napi Mozaik, Ekhó TV, Kölcsey TV, Szolnok városi TV, Ukrán TV, szerbiai Super TV, Novi Sad TV, magyrkanizsai kábeltv, Blikk, Vasárnapi Blikk, Színes Bulvárlap, Napi Ász, Népszabadság,  MTI, Dél-Magyarország, Szolnoki Néplap, Kelet Magyarország, Origo, Index, CKM, Outdoor Sport, szlovákiai Új SZó, romániai Új Magyar Szó, vajdasági Magyar Szó.

 

További információ:

Hídvégi-Üstös Pál 20/414-8462

www.kalandakademia.hu

Sajtóanyag

 

Együtt a környezetünkért, együtt a Tiszáért

Tizenhat nap, tizenhét éjszaka

 

Szeptember 5-én szállt vízre Hídvégi-Üstös Pál az ukrajnai Bustynában azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet környezetünk védelmére, szépségeire és arra, hogy a ciánszennyezés után a Tisza újra élő folyó, ne hagyjuk, hogy egy a 2003-ashoz hasonló katasztrófa újra megtörténjen. Azóta 16 nap telt el és az elszánt sportember már közel ötszáz kilométert tett meg. Cél

 

Tudtam, hogy nagy vállalkozásba fogtam – mondja Hídvégi-Üstös Pál, sportoló, túlélési és navigációs specialista, a Dunakanyar Kaland Akadémia szakmai igazgatója – és azt is, hogy egy ilyen távot elsősorban mentálisan kell kibírni, ami az én nagy erősségem. Bizony próbára is tett a Tisza, örvényeivel, néhol 20-30 méteres mélységével, kanyarulataival és fizikailag különösen kifogott rajtam, hogy több mint 200 kilométert szinte állóvízben kellett úsznom. Erre azért előre nem számítottam. De ember tervez… Lassabban haladok, mint ahogy előre terveztem, de a cél az, hogy teljesítsem a távot, így is napi 20-25 kilométert teszek meg.

 

Még mindig csak úszom és úszom, vízben eszek és a vízben iszok – summázza az elmúlt 16 napot Hídvégi-Üstös Pál - este jó lenne lezuhanyozni a Tisza vizet, vagy reggel átmelegedni, mielőtt felveszem a vizes, rideg neoprén ruhát, de ez nem mindig jön össze. Több napon keresztül alig aludtam, mindig éppen hajnalban kalapálnak vagy egész éjjel mentek át a pontonhídon, esetleg kidőlt fát vágnak össze, pedig azt hittük, hogy olyan elhagyott helyen táborozunk, ahol a madár sem jár. A Tisza menti emberek bátorítása, integetése, jó szavai nagyon jól esnek, és erőt adnak. Jó látni, hogy tudnak arról, hogy jövök és várnak, gratulálnak ahhoz, hogy felvállaltam a Tisza ügyét. Felhívom a figyelmet az élő folyóra, és egyben köszönöm a médiának is, hogy támogat ebben. Talán a közvélemény figyelme is hozzájárul ahhoz, hogy ne engedjük meg, hogy még egyszer olyan tragédia történjen, mint 2003-ban. És a helyi embert, turizmust is segítem azzal, hogy egyre többen lesznek kíváncsiak nemcsak az úszásra, de a varázslatos Tiszai, Tisza menti tájra. Bátran fürdenek a folyó kiváló strandjain, vagy töltenek el egy hétvégét, akár az egész nyaralásukat az egyik kedves barátságos portán. Akár Gyurinál, aki a tuzséri kompot is üzemelteti vagy éppen a tiszamogyorósi kempingben Lászlónál és Évikénél.

 

Felszerelés, ruházat: Neoprén ruházat, úszótalp. Az úszás során, egy Gumotex  vízhatlan zsákba csomagolt minimális élelmiszert (Power Bar energiaszelet, energiaital, Chiquita banán) és ital szükségletet és az M81 Benq Siemens telefont Hídvégi-Üstös Pál folyamatosan magánál tartja. A haladást, a beépített GPS-sel rendelkező, állandóan a karján lévő Casio ProTrek órával regisztrálja.  Ahol erre szükség van (veszélyes, örvényes helyeken), valamint fáradtság esetén mentőmellény viselése kötelező. Az úszást egy Gumotex UZC mentőcsónak kíséri. A napsütés ellen Smith Optics napszemüveg nyújt védelmet. Ha sötétben kell úszni a  fényerőt az Energizer, Hardcase Spotlight Rechargeable lámpája biztosítja. A Tisza ügyét a Volkswagen, a Salomon, a Maxballoon, a Verőce Hajócentrum, az RP Outdoor, a Corratec tartja még fontosnak.    

 

További információ:

Hídvégi-Üstös Pál 20/414-8462

Sajtókapcsolatok: Szűcs Julianna 20/9548-042

www.kalandakademia.hu

 

 

 

 


Ez a web oldal szerzői jogi oltalom alatt áll.

Minden jog fenntartva. All rights reserved.

Így a szerző előzetes írásbeli engedélye nélkül az oldalakról semmilyen részt nem szabad semmilyen formában, semmilyen elektronikus, kézi vagy másféle eszközzel másolni, reprodukálni vagy lefordítani más nyelvre.

magyar english